Waarom snurken mannen?

snurken

Je hoort vaak dat mannen meer snurken dan vrouwen. Dit is ook wetenschappelijk bewezen. Mannen snurken vooral meer dan vrouwen omdat vrouwen oestrogeen hebben. Dit hormoon zorgt ervoor dat de keelholte van een vrouw strakker en soepeler blijft. Hierdoor is de kans dat ze snurken ook een heel stuk minder groot. 

Wat is snurken precies?

Snurken is een brommend geluid die je kunt horen als iemand aan het slapen is. Dit geluid kan erg hard zijn. Het snurken ontstaat in de meeste gevallen omdat de holte in de keel of de neus kleiner wordt. Op die manier moet de lucht sneller langs deze holte stromen om voldoende zuurstof aan het lichaam te geven. Zonder voldoende lucht is het namelijk niet mogelijk om goed te slapen. 

Tijdens het ademen gaat de lucht via je neus, je keel en je luchtpijp naar je longen. Aan het begin van de luchtpijp zijn ook de stembanden te vinden. Omdat de lucht sneller langs de stembanden heen gaan, ontstaat hier een hard ronkend geluid. 

Het snurken hoeft niet altijd heel hard te gaan. Dit kan namelijk ook zachtjes gaan. Als het snurken heel hard gedaan wordt, is de kans aanwezig dat je partner hier wakker van wordt en ook blijft. Daarom kan het handig zijn om te weten of er iets is wat je aan snurken kunt doen. 

De oorzaken van snurken

Op het moment dat je veel aan het snurken bent, heeft dit ook altijd een reden. Dit komt omdat het snurken niet zomaar ergens vandaan komt. Daarom kan het handig zijn om achter de oorzaken van het snurken te komen. Dit zorgt er namelijk voor dat het mogelijk is om het snurken te verminderen. 

Zo kan het snurken al komen doordat je op je rug slaapt. Als je op je rug slaapt, zakt je tong namelijk achterin je keel. Hierdoor wordt je keel kleiner waardoor de lucht er sneller doorheen moet. Ook een grote tong kan hier een reden van zijn. Dit zorgt er namelijk ook voor dat er minder ruimte in je keel vrij is. Verder kan je gehemelte en je huig hier ook een invloed op hebben. 

Ook kan het snurken alleen ontstaan als je verkouden bent. Bij verkoudheid raakt je neus namelijk dichter dan normaal. Verkoudheid kan door een virus komen, maar bijvoorbeeld ook door hooikoorts of bultjes in de neus. Hierdoor kan het snurken alleen ontstaan als je last hebt van een neus die dicht zit. 

Wat kun je doen tegen snurken?

Er zijn verschillende dingen die je tegen snurken kunt doen. Dit komt omdat er een relatief simpele oplossing is voor het snurken. Eén van de makkelijkste dingen die ervoor kan zorgen dat je minder gaat snurken, is door minder of geen alcohol meer te drinken. Aangezien alcohol de keelholte irriteert, zet de keelholte hierdoor uit. Ook het gebruik van rookartikelen zorgen voor hetzelfde effect. Verder kan meer bewegen er ook voor zorgen dat het snurken een stuk minder aan het worden is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *